REVISTAS QUE TENEMOS EN LA BIBLIOTECA / REVISTES QUE TENIM A LA BIBLIOTECA

Nuevo blog de redacciones realizado por alumnos de 2º de la ESO. Entra, lee y disfruta:
http://sintintaenelboli.blogspot.com

4 de març del 2011

ENRIC VALOR (1911-2000)


Va nàixer a Castalla i va estudiar comerç a Alacant. Va treballar a Elda i a Mallorca a les fàbriques del calcer. També va començar a fer de periodista i escriptor a Alacant. Col.laborava a la revista humorística “El tio Cuc”. Allà va començar el seu interés per la normalització de la llengua i va elaborar i publicar un curs d'ortografia. Durant la República creix el seu interés polític pel nacionalisme d'esquerres i fèia programes de ràdio. La guerra civil el va agafar  estant a  València i després d'aquesta etapa, degut als canvis polítics, va enfocar el seu treball cap a altres temàtiques com ara la recopilacioó de rondalles populars. Cap a finals del franquisme contacta de nou amb els nacionalistes valencians, ho fa en la clandestinitat i reprén la tasca lingüística. La coseqüència va ser que es va passar 2 anys a la presó. Però tot i així continuà la seua tasca publicant articles a revistes i treballant per millorar la llengua i el seu ús. En la última etapa rebé molts premis i escrigué diverses novel.les. Va morir a València l'any 2000.

Com veieu va ser un escriptor variat i complet, llàstima de les dificultats polítiques i culturals amb les què va haver d'enfrontar-se. Però gràcies al seu esforç i al de molts i moltes altres podem gaudir ara d'algunes normalitats, encara que no totes. No s'ha de jutjar a la gent per la llengua que parla sinó aprendre de les diversitats de la cultura. Diuen que la “curiosidad mató al gato” però nosaltres som persones i la curiositat ens fa més dignes.
El dimoni fumador

A la Biblioteca us esperen totes les seues rondalles, històries curtes populars, arreplegades a diferents comarques i amb personatges misteriosos i fantàstics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada